Zijn we gameverslaafd?

Op 8 januari 2018 publiceerde Het Laatste Nieuws (print + online) een artikel over gameverslaafden, naar aanleiding van de erkenning van gameverslaving als ziekte door de Wereldgezondheidsorganisatie ( WGO). De journalist geeft cijfers, maar heeft hij deze ook gecheckt?

door Wassim Hassine

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) liet vorige week weten dat ze gameverslaving als ziekte zal erkennen. Veel media hebben daarover een artikel gebracht, waaronder ook HLN.
In het artikel komt Rozane De Cock aan bod, professor mediastudies van de KULeuven. Zij werkte in 2012 een studie uit over jongeren en gameverslaving, en het is deze studie die nu opgediept wordt door de erkenning van de ziekte. De journalist vermeldt nergens het jaartal van de studie, hij gebruikte wel een paar quotes van de professor. Professor De Cock liet me weten dat haar uitspraken kloppen, op de volgende zin na : ‘Vandaag zal dat cijfer meer dan waarschijnlijk alleen maar toegenomen zijn’.

Ik vroeg de journalist hiernaar. Hij antwoordde: ‘Ja dat kan, ik zou mijn audiobestand nog eens moeten checken. Normaal gezien zou het moeten kloppen, maar het kan wel’. Ik vroeg de journalist op hij zich met de cijfers die hij gaf baseerde op een studie die hij ingekeken had. Hierop zei hij: ‘Ik heb de studie nooit specifiek bekeken. Maar ik vertrouw die cijfers en zeker die professor van de KU Leuven wel. Dat is iemand met autoriteit, dus dan kloppen de cijfers wel meestal’.

Hij voegde hier nog aan toe dat het checken van die cijfers niet belangrijk was, omdat het krantenartikel zich niet concentreerde op de studie, wel op verslaving bij jongeren. Het maatschappelijke dus, niet het wetenschappelijke.
‘En daarnaast moest ik het artikel de dag erna meteen publiceren. Veel tijd had ik dus niet.’

Conclusie: De journalist heeft zich gericht op de verhalen die hij wilde brengen en het nieuwsfeit zelf, de studie nakijken vond hij niet nodig. Hij probeerde verder de studie van vijf jaar geleden te actualiseren door de professor te laten zeggen dat gameverslaving meer dan waarschijnlijk nu zal toegenomen zijn, iets wat de prof niet vertelde volgens eigen zeggen. Kan dit zomaar?

Artikel: https://www.hln.be/de-krant/1-op-10-jongeren-is-verslaafd-aan-games~a5c8be088/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *