Hoe gezond is een woningventilatie? Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) organiseert een meetcampagne om dit na te gaan. Hierover bericht Het Laatste Nieuws op 24 oktober 2017 (online) onder de titel “Is jouw ventilatiesysteem broeinest van bacteriën en schimmels? Studie biedt uitsluitsel”. Ik probeerde alles na te trekken.
door Jihane Sliti
Het artikel in kwestie werd gepubliceerd op hln.be maar ook op de portaalsite Livios. De auteur van het artikel wordt op beide platformen vermeld. Hij is hoofdredacteur van Livios, een magazine en portaalsite voor de actieve (ver)bouwer en klusser. In maart 2017 werd Livios overgenomen door De Persgroep, het werd hierdoor een zusterblad van Het Laatste Nieuws. Dat verklaart waarom je identiek dezelfde artikels kan terugvinden op beide websites. “Wij zijn mee verantwoordelijk voor de invulling van het kanaal ‘Wonen’ op HLN.be. Als hoofdredacteur bepaal ik welke Livios-artikels we ook via HLN.be delen”, vertelt de journalist.
De bron van het stuk is het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). Dit is een onderzoeksinstelling waarvan alle Belgische bouwbedrijven verplicht lid zijn. De journalist vertelt dat hij zich voor het artikel over ventilatiesystemen heeft gebaseerd op input van verschillende (onafhankelijke) specialisten. “We hebben vorig jaar met Livios een zeer uitgebreid debat georganiseerd rond ventilatie. Tijdens het debat werd door verschillende specialisten verwezen naar een WTCB-studie over ventilatie en microbiologische polluenten”. Hij heeft de studie ‘Ventilatie en microbiologische polluenten: geruststellende resultaten’ uit 2016 bekeken. Nadien besloot hij er een stuk over te maken en publiceerde hij een korte, gevulgariseerde samenvatting met de belangrijkste bevindingen. Ik kon de studie zelf inkijken en vond gelijklopende bevindingen als in het artikel.
Verder probeerde ik nog contact op te nemen met een specialist van het WTCB, maar die kreeg ik niet te pakken. De journalist zelf zei dat hij geen verdere experten heeft gecontacteerd omdat het volledige, uitgebreide rapport voldoende was. Op het einde van het artikel staat er “Wil je meer weten over woningventilatie? Livios bundelt alles wat je moet weten in 10 ultieme geboden. Wil je elke week jouw portie bouw- en woonnieuws ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in op de gratis Livios-nieuwsbrief.” Dit soort reclame-zinnen vind ik een heel eigenaardige keuze om mee te eindigen. Het stuk lijkt hierdoor en door de opsomming van aanbevelingen meer op een publireportage dan een artikel.
Conclusie: ik heb geen fouten gevonden in dit stuk, maar het was niet helemaal duidelijk of het om een informatief redactioneel stuk ging of om een publireportage.
Bedankt voor de kritische doorlichting van mijn werkwijze, ik ben persoonlijk zeer tevreden met het resultaat. Wat ik wel spijtig vind, is dat hier de indruk gewekt wordt dat het om een publiredactioneel artikel zou gaan, terwijl voor Livios redactionele onafhankelijkheid juist erg belangrijk is.
De ‘reclameteksten’ zoals ze hierboven genoemd worden, dienen alleen om de lezer de weg te wijzen naar nog meer objectieve en voor (ver)bouwers relevante info. En uiteraard maken we met Livios graag gebruik van het grote bereik van HLN.be om mogelijke lezers de kans te geven om ons te leren kennen. So what?