Ziek van verveling? Het kan.

 

Volgens een artikel in Het Nieuwsblad (online) van 20 oktober 2017 loopt 5.9 % van de Vlamingen risico op een ‘bore-out’. Dat is letterlijk (mentaal) ziek worden van verveling. Klopt dat cijfer en is het wel in de goede context geplaatst? Ik nam contact op met Hans De Witte, professor aan de KU Leuven. Hij voerde het onderzoek naar bore-out uit samen met Vacature.com.

door Kevin Meyvaert

Het online artikel kopt dramatisch: ‘Vlamingen lopen ernstig risco op ‘bore-out’op de werkvloer.’ Daarmee heb je natuurlijk meteen de aandacht van heel wat mensen te pakken. Want iedereen heeft op de werkvloer wel eens momenten gekend waarbij hij of zij dacht: ‘Wat zit ik hier eigenlijk te doen?’ Allemaal goed en wel, maar klopt de ernst en omvang van het fenomeen wel?

De journalist van Het Nieuwsblad heeft zich bij het schrijven van het artikel gebaseerd op het persbericht dat Vacature.com de wereld instuurde. In dat persbericht staan heel wat cijfers die bijna allemaal goed zijn overgenomen van de bronstudie. Alleen worden de cijfers niet altijd in de juiste context geplaatst. Het risico van 30 % kans op bore-out bij jongvolwassenen is niet helemaal juist. Hans De Witte laat ons weten dat het niet gaat over alle jongvolwassenen, maar enkel die in de tertiaire sector. Dat is een belangrijke nuance.

Hij deelt ook de mening dat de titel en de inleiding te sensationeel en spectaculair worden gebracht. 5.9 % van de Vlamingen lopen immers geen ‘ernstig risico’, maar eerder een ‘zeker risico’. In totaal loopt slechts 1.1 % een ernstig risico. Volgens professor De Witte is deze verdraaiing te wijten aan het feit dat journalisten saaie onderzoeken aantrekkelijk genoeg willen maken voor de lezers.

Ik contacteerde de journalist. Zij aanvaardt de kritiek van De Witte over het 30 % risico bij jongvolwassenen. Ze is er wel niet mee eens dat ze het artikel sensationeel heeft willen maken. Ze heeft zich enkel gebaseerd op het persbericht en Hans De Witte heeft ze nooit aan de lijn gehad. In de loop van het artikel staat er ook correct, en woordelijk overgenomen van het persbericht: ‘In totaal blijkt dat 5,9 % van de Vlamingen risico loopt om een bore-out te ontwikkelen en bij 1,1 % is dit risico zeer hoog.’ In de intro van het artikel wordt dat risico dus ‘gepimpt’.

Conclusie: Het artikel in het algemeen is correct. Bijna alle cijfers uit het persbericht zijn juist overgenomen. Alleen is de toon van het artikel, en dan vooral de titel en de inleiding, te sensationeel ten opzichte van het resultaat van het onderzoek. ‘5.9 % Vlamingen lopen ernstig risico’ is dus per definitie fout.
Daarnaast heeft de journalist niet de moeite gedaan om de professor zelf eventjes op te bellen om meer duiding te krijgen bij die cijfers en om zeker te zijn of alles wat er staat wel helemaal juist is.

Artikel: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171020_03142881

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *