Vroeger waren de vogels zwarter

Op dinsdag 10 oktober 2017 pakte De Standaard (print + online) uit met het statement dat de lucht vandaag heel wat schoner is dan de lucht een eeuw geleden. Maar is dit ook effectief zo? Ik probeerde het uit te zoeken.

Door Babette Plessers

Het onderzoek van twee onderzoekers aan de Universiteit van Chicago dat stelde dat de lucht nu schoner is, werd gepubliceerd in het vakblad PNAS en moest ik aankopen. De wetenschappers onderzochten de luchtkwaliteit van drie grote Amerikaanse industriesteden door de vogels van museumcollecties te bekijken. De vogels van zo’n 100 jaar geleden waren beduidend zwarter, ze sloegen roet op in hun pluimen, dan de vogels van nu. De onderzoekers gebruikten een methode die ze photometric reflectance noemen of de hoeveelheid licht die de stofdeeltjes terugkaatsen, om de hoeveelheid roet in de veren van vogels te meten. Maar ook met het blote oog, gewoon door de vogels met witte handschoenen vast te nemen, konden ze al zien dat er veel roet in de veren zat opgeslagen. Dit is volgens de wetenschappers een goede bron van informatie omdat vogels eenmaal per jaar van veren veranderen.
Het onderzoek werd uitgevoerd door een wetenschapper en een historicus, Shane Dubay en Carl Fuldner. De twee hopen met hun bevindingen een aanzet tot oplossing te vinden voor het wereldwijde smogprobleem dat grote steden zoals New Delhi en Peking vandaag nog altijd teistert.
Ze voegen er wel aan toe dat onze schonere vogels vandaag helemaal niet betekenen dat onze lucht daarom zoveel zuiverder is en we minder gevaar lopen op klimaatopwarming. We gebruiken gewoon minder vervuilers die roet de lucht insturen, zoals steenkool-en houtverbranding.

Conclusie: Het artikel is volledig gebaseerd op het persbericht dat de universiteit van Chicago naar buiten heeft gebracht. Zowel de quotes als de rest van het verhaal werden vertaald vanuit het Engels en herschreven voor de lezer van De Standaard. Ik kan geen feitelijke fouten, noch schrijffouten vinden en alles komt overeen met mijn lezing van de studie door de twee onderzoekers van de universiteit van Chicago.

Artikel: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171009_03122210

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *