Het sluipverkeer van Belgen

‘4 op de 10 Belgen gebruiken sluipwegen’ kopte een artikel op 20 oktober 2017 in De Morgen (online). Volgens een onderzoek van Touring gebruikt 40 procent van de Belgische bestuurders sluipwegen of omwegen om naar het werk te rijden. In Brussel is dat zelfs 54 procent.

door Jelena Lasoen

Op de website van alle kranten verschenen haast  identieke artikels. Ze waren allemaal gebaseerd op een persbericht van Belga, die dan weer de informatie haalde uit een officieel persbericht van mobiliteitsorganisatie Touring. Touring had een enquête opgesteld om het gebruik van omwegen en sluipwegen in kaart te brengen. Het persbericht en de powerpoint met de resultaten van de enquête bevatten veel meer informatie dan dat er wordt weergegeven in het artikel in De Morgen, zo bleek uit mijn vergelijking van alle cijfers in het krantenstuk met enerzijds het persbericht en anderzijds de powerpoint van Touring. Ik wilde nog wat verder gaan en bij Touring de bronstudie opvragen. Ik kreeg  als antwoord: ‘Ik kan u niet het volledige rapport bezorgen, want met die info kan u niet veel aanvangen in de context van uw onderzoek.’
Eigenaardig genoeg verwijst het stuk in De Morgen naar ‘cijfers van Touring die VTM Nieuws kon inkijken’. Waarom verwijst een journalist van De Morgen naar gegevens die ze ook copy paste van het persbericht van Touring konden overnemen? Omdat ze deze gegevens wilden brengen nog voor ze de info van Touring zelf ingekeken hadden?

Conclusie: De journalist geeft informatie die overeenkomt met het persbericht van Touring, al werden deze gegevens volgens eigen aangeven overgenomen uit het VTM Nieuws. De journalist heeft er geen extra informatie aan toegevoegd door bijvoorbeeld eigen research, of eigen bronnen. Het artikel is vooral copy paste journalistiek. Touring is zelf niet happig om meer dan het persbericht en de powerpoint beschikbaar te stellen.

Artikel: https://www.demorgen.be/binnenland/4-op-de-10-belgen-gebruiken-sluipwegen-b7d6af0a/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *