Steeds meer Belgische chauffeurs maken zich schuldig aan dieselfraude

Volgens een artikel in Het Belang Van Limburg (online) van 29 november 2017 is het aantal Belgische chauffeurs met verboden rode diesel in hun tank op een jaar tijd bijna verdubbeld. Ik nam contact op met FOD Financiën om na te gaan of alle cijfers en beweringen in het artikel juist zijn.

Door Annelore Peeters

Het artikel in Het Belang Van Limburg stelt dat steeds meer Belgen met rode diesel in hun tank rijden. Die diesel is goedkoper omdat er amper accijnzen op worden geheven. In feite mag hij enkel gebruikt worden als verwarmingsbrandstof of als brandstof voor industriële vervoersmiddelen zoals tractors. Toch gebruiken steeds meer Belgen hem ook als brandstof voor hun wagen. Het is veel goedkoper, en het is niet zo moeilijk om met het gebruik van rode diesel te sjoemelen.
Naar aanleiding van een aanhouding in een zaak van grootschalige dieselfraude, besliste de journalist om de algemene tendensen in België en Limburg te belichten. Daarvoor baseerde hij zich op cijfermateriaal dat hij rechtstreeks heeft opgevraagd bij de dienst Douane en Accijnzen van FOD Financiën. Die dienst staat in voor de controle van chauffeurs en het uitschrijven van boetes. Ik heb het bronmateriaal ook kunnen inkijken en vergelijken met het artikel. Hoewel ik geen grote fouten vond, was het artikel niet helemaal vlekkeloos.
Er werden twee cijfers weergegeven waaraan iets schort. Het totaal aantal gecontroleerde weggebruikers was volgens het krantenstuk 40.167 in plaats van 40.617. Daardoor maakte de journalist ook een foutje in de berekening van de stijging van het aantal controles: 25 procent in plaats van 27 procent. Ik legde dit voor aan hem. Hij zei dat hij stomweg een tikfout heeft gemaakt. Verder stonden er geen fouten in het artikel. De woordvoerder van FOD Financiën, Francis Adyns, las het artikel op mijn vraag na en liet me weten dat hij akkoord gaat met alles wat erin staat.

Conclusie: In grote lijnen is het artikel correct. Er is een kleine fout gebeurd bij het overnemen van de cijfers uit de tabel van FOD Financiën. Jammer, maar menselijk. De journalist erkende dit zelf ook. Verder waren er geen discrepanties tussen het bronmateriaal en het online artikel.

Artikel:http://www.hbvl.be/cnt/dmf20171129_03215067/douane-betrapt-dubbel-zoveel-automobilisten-met-rode-diesel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *