Cijfers bewijzen meer rampen, minder doden

De titel van het artikel, gepubliceerd op 9 september 2017 door Het Laatste Nieuws (online), is enorm vaag: woorden zoals ‘cijfers, ‘meer’ en ‘minder’ geven niet veel informatie. In het artikel zelf worden wel heel wat cijfers gegeven.

Door Fiebe Mertens

Zo leren we dat er in 2016 vier maal zoveel natuurrampen waren als eind van de jaren zeventig. De journalist geeft ook de definitie van een natuurramp, zodat we weten waarover het gaat: er moeten minstens 10 doden en 50 gewonden vallen plus er moet een welbepaalde hoeveelheid aan schade zijn. Ofschoon het aantal rampen stijgt, daalt het aantal dodelijke slachtoffers in de loop van de jaren beduidend. De journalist gebruikte bronmateriaal van het KMI en van de Verenigde Naties, en contacteerde hiernaast weervrouw Jill Peeters.

Ik zocht en bekeek de cijfers van de Verenigde Naties uit een rapport op de VN-site ‘Prevention Web’ (zie onderaan). Ik checkte een quote van Jill Peeters met onze weervrouw. Ze bevestigt mij dat deze klopt.

Een andere bron die de journalist vernoemt in het artikel is het KMI. Cijfers beweren dat de temperatuur in ons land de voorbije eeuw met 2% gestegen is. Het aantal onweersdagen per jaar zou gemiddeld toegenomen zijn van 40 tot 60. Uit een rapport van het KMI, ‘Oog voor klimaat 2015’, blijkt dat ook. De cijfers komen overeen met wat er in het artikel te lezen valt.

Conclusie: Het artikel is na mijn check correct volgens mij. De titel vind ik iets te vaag voor wat de cijfers ons vertellen. De KMI-cijfers kloppen, evenals die van de VN. Enkele cijfers van experts en verzekeraars kon ik niet checken, maar de quote van Jill Peeters is zeker correct. Een goed stuk dus.

Studie VN: http://www.preventionweb.net/publications/view/51602
Cijfers KMI: http://www.meteo.be/meteo/view/nl/19397398-Update+%27Oog+voor+het+klimaat%27+.html
Artikel: https://www.hln.be/nieuws/cijfers-bewijzen-meer-rampen-minder-doden~af45edcd/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *