Jeugdwerkloosheid daalt overal

Uit het artikel in De Morgen (print) van dinsdag 5 december 2017 blijkt dat de jeugdwerkloosheid overal daalt. Voor het Brusselse Gewest wordt dit aangetoond door een studie van Actiris, voor Vlaanderen zijn er gegevens van de VDAB. Belga stuurde een persbericht de wereld in met de belangrijkste cijfers ervan.

door Maxime Simon

In verschillende Vlaamse regionale en nationale kranten kon je het persbericht van Belga terugvinden. De redactie van De Morgen koos ervoor om meer te brengen dan louter het persbericht. ‘De tendens van de afnemende jeugdwerkloosheid werd tot nog toe meermaals kort en fragmentarisch gebracht, het leek ons opportuun om er iets ruimer aandacht aan te besteden,’ aldus de journalist bij De Morgen die het artikel schreef.
Shaireen Aftab van de VDAB nuanceerde sommige cijfers. Ze vindt dat een vergelijking tussen jeugdwerkloosheid in Brussel en Antwerpen op basis van deze gegevens niet opgaat, omdat de methodologie en de subsidiestromen anders zijn. Langs de andere kant zei Jan Gatz, woordvoerder van onderzoeksbureau Actiris, dat deze wel degelijk vergelijkbaar zijn. Met de cijfers wou de journalist een tendens trachten te beschrijven. ‘Het stuk had dus niet als inzet een polarisering tussen Actiris en de VDAB omtrent hun methodiek, dat was niet nodig omdat er geen tegenspraak is in de tendens’, aldus de journalist.
De cijfers van Actiris zijn terug te vinden op hun website. Ik trok ze na, ze zijn correct. Beide woordvoerders komen in het artikel meermaals aan bod. De woorden van Jan Gatz werden volgens hem geparafraseerd. Shaireen Aftab las haar quotes na. Alle bronnen zijn dus correct geciteerd. Op het einde komt Vlaams Minister van Werk Philippe Muyters kort aan bod. De zin heeft hij niet letterlijk uitgesproken maar kwam uit een persbericht van het kabinet.

Conclusie: De journalist heeft zijn job goed gedaan. Voor elke beslissing die hij nam, heeft hij een verklaring. Zowel op de vraag waarom het meer verdiende dan een simpel persbericht als op de vraag naar de vergelijkbaarheid van de cijfers. Hij liet twee onafhankelijke bronnen aan het woord en voegde er nog een politiek nootje aan toe. De tendens van dalende werkloosheid is er, en dat blijkt ook duidelijk uit het artikel.

Artikel: http://gpr.me/kpcf9etyus/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *