De werking van paracetamol

Op 27 november 2017 verscheen in De Morgen (online) een artikel over een studie over paracetamol. Dit middel zou sneller effect hebben met bruisend water dan met plat water. Ik nam contact op met de persoon die de studie leidde.

door Wassime Hassine

Paracetamol is een gekende pijnstiller, die onder meer in het middel Dafalgan te vinden is. Jens Van Den Abeele, van het departement Farmacotechnologie in de KUL, heeft de werking van het middel onderzocht. In het krantenartikel worden drie aspecten besproken van paracetamol.
Het eerste is hoeveel tijd het bestandsdeel paracetamol precies nodig heeft om in het haar maximale werking te bereiken in het bloed.Het artikel stelt dat de vrijwilligers die bruiswater gebruikten gemiddeld 30 minuten nodig hadden voor het bestandsdeel haar maximale werking bereikte in het bloed. Ik trok het na in de studie van Van den Abbeele en vond een grafiek waar dit zwart op wit zo staat. In het artikel staat verder dat er met plat water gemiddeld 95 minuten nodig waren voor het bestandsdeel haar maximale werking had bereikt in het bloed. En dit klopt ook.
Er werd eveneens gekeken naar het verschil tussen de vrijwilligers. Ten slotte werd er in het krantenstuk beweerd dat er ALTIJD bij studies, dus ook bij deze, gebruik wordt gemaakt van maten tussen 150 en 240 ml. Hierbij maakte Jens Van Den Abeele een kanttekening, want dat was niet het geval in zijn studie. Hij gebruikte 330 ml, zowel bij bruisend als bij plat water. Dit aspect komt dus niet overeen met wat er in het artikel staat.

Conclusie: de auteur van het artikel lijkt het item overgenomen te hebben van Belga, zonder het onderzoek zelf te raadplegen. De belangrijkste aspecten kloppen wel.

Artikel: https://www.demorgen.be/wetenschap/studie-dafalgan-werkt-sneller-als-het-met-bruiswater-wordt-ingenomen-b5cd0db3/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *