‘Eenpersoonskamer in ziekenhuis wordt onbetaalbaar’, zo luidt de kop van een artikel in De Tijd (online) gepubliceerd op 10 november 2017. Ik trok de kwestie na.
Door Fiebe Mertens
De titel zegt eigenlijk alles al. Het gaat over eenpersoonskamers die fors duurder worden omdat artsen hier een grotere extra vergoeding voor mogen vragen, de zogenaamde ereloonsupplementen. Dit in tegenstelling tot tweepersoonskamers die enkel de vastgelegde prijs kosten. Om het concreet te maken: waar een behandeling door een arts op een tweepersoonskamer 100 euro kost, is dat op een tweepersoonskamer 247 euro. De patiënt dient 147 euro hiervan uit eigen zak te betalen, tenzij dit inbegrepen is in zijn hospitalisatiepolis. Bij een ziekenhuisverblijf van meerdere dagen kan dit aardig oplopen.
De Tijd vermeldt bij het stuk een eigen journalist. Bij andere media, zoals De Knack en De Morgen, verschijnt als bron Belga. De journalist van De Tijd geeft een ruimere context in dit artikel. Hij brengt niet enkel de cijfers, hij spreekt ook over de oorzaken en gevolgen. De cijfers komen uit een studie van de Socialistische Mutualiteiten. Het duurde even voor woordvoerder Katrien De Weirdt mij uiteindelijk doorverwees naar Bas Maes, die het persbericht op de site geplaatst heeft.
Een eerste vaststelling: de gegevens van het artikel komen overeen met die van het persbericht. Een tweede vaststelling: het onderzoek zelf is ook te vinden op de site, en De Tijd heeft de grafiek ‘Evolutie gemiddeld percentage aan ereloonsupplementen in een eenpersoonskamer in België (2012-2016)’, overgenomen in het artikel. Als we kijken naar het onderzoek zelf komen de gegevens, de percentages per regio, eveneens overeen met de gegevens in het artikel.Het onderzoek werd uitgevoerd door Aaron Van den Heede (voltijds onderzoeker aan het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck), Marijke Van Duynslaeger (master in cognitieve wetenschappen en Psychologie) Mathias Neelen (onderzoeker bij Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten).
Conclusie: de titel geeft de indruk dat een eenpersoonskamer amper te betalen is voor een patiënt. Naarmate ik de cijfers in het artikel bekijk, lijkt dit een verantwoorde titel. Alle gegevens in de broodtekst zijn terug te vinden in het persbericht en/of in het onderzoek. Het artikel is dus waarheidsgetrouw.