Deeltijds werk om te zorgen voor kinderen blijft vrouwenzaak

Op 19 november 2017 publiceerde De Standaard (print + online) het artikel ‘Deeltijds werk om te zorgen voor kinderen blijft vrouwenzaak’.
Hieruit blijkt dat vrouwen deeltijds werken om te zorgen voor hun kinderen en mannen de voorkeur geven aan fulltime werk zodat ze het gezin financieel kunnen onderhouden. Klopt dit?

door Ihsane Rahmoune

Het artikel verwijst naar drie verschillende bronnen, namelijk: Eurostat, FOD Economie en een proefschrift van Sean de Hoon van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam over invloeden van familierelaties. Omdat dit artikel veel cijfers bevat, duurde het even voordat ik alles nauwkeurig kon controleren. De journalist heeft mij wel heel goed geholpen bij het vinden van het bronmateriaal.

Een aantal cijfers van Eurostat kon ik makkelijk controleren. Sommige cijfers vergden wat meer rekenwerk. In het artikel werd bijvoorbeeld een top 5 weergegeven van de landen in Europa waar het verschil het grootst was tussen deeltijdswerken bij mannen en vrouwen. Daarop moest ik nog de verschillen berekenen, ik kon daarna pas nakijken of de top 5 daadwerkelijk klopte. Denemarken werd in het artikel vergeten bij de vermelding van de top 5, in de studie is het wel één van de top 5 landen in deze context.

Voor de cijfers van de FOD Economie heb ik zitten sukkelen met jaartallen en afrondingsgetallen. Al snel bleek dat de journalist sommige cijfers wel volledig had afgerond en sommige niet, waardoor het voor mij moeilijker werd om na te kijken of de cijfers wel klopten.

De laatste bron die door de journalist werd gebruikt, was een proefschrift van onderzoeker Sean de Hoon dat gaat over de invloed van familierelaties en ouderschap op verschillen in geluk, inkomen en gezondheid. Uit dit onderzoek kwam sterk naar voor dat mannen gelukkiger zijn indien ze voltijds werken. Ik heb de onderzoeker ook gecontacteerd en gevraagd of wat de journalist schreef correct was volgens hem.

Conclusie: het artikel klopt, het is volgens diverse onderzoeken inderdaad zo dat vrouwen eerder deeltijds werken om te zorgen voor de kinderen, en mannen met kinderen eerder geneigd zijn om voltijds te werken. Ik merkte wel enkele schoonheidsfoutjes op, zoals het vergeten van Denemarken in een top 5 van landen, en cijfers die in de ene zin wel afgerond werden en in een andere niet. Kijken we naar de boodschap van het verhaal, dan klopt het helemaal.

.
Artikel: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171117_03192557

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *