Antwerpen telt steeds minder diamantslijpers

 

Op de website van De Tijd verscheen op 17 oktober 2017 een artikel met als titel ‘Antwerpen telt steeds minder diamantslijpers’. Het aantal diamantslijpers in ons land zou de afgelopen tien jaar gehalveerd zijn. Ik trok de kwestie na.

door Maaike Marchand

De kern van het artikel: jaarlijks worden er voor meer dan 40 miljard euro diamanten verhandeld in Antwerpen, maar er zijn steeds minder diamantslijpers. In 2016 waren er 642 diamantslijpers, in 2006 nog 1385. Ongeveer 80 procent van de ruwe diamanten en 50 procent van de geslepen diamanten worden desondanks nog via Antwerpen verhandeld.

De journalist van De Tijd legde mij uit hoe ze tewerk ging. Radio 2 Antwerpen bracht het bericht over het dalend aantal diamantslijpers voor het eerst, en de journalist van De Tijd gebruikte hun gegevens. Ze baseerde zich verder ook op gegevens van Antwerp World Diamond Centre (AWDC) en het Syndikaat der Belgische Diamantnijverheid (SBD). De journalist heeft dus verschillende bronnen geraadpleegd. Zelf contacteerde ik Radio 2 Antwerpen, Melissa Smet (directeur van SBD) en Gert Eysackers (directeur Rijksverlofkas voor de Diamantnijverheid), en bekeek ik het jaarrapport 2016 van AWDC.

Na grondige analyse van alle cijfergegevens in het krantenstuk blijkt dat ze allemaal overeenkomen met die in het jaarrapport 2016 van AWDC, met de gegevens van SBD en de reportage van Radio 2 Antwerpen.
Ik nam ook contact op met Melissa Smet, directeur van het Syndikaat der Belgische Diamantnijverheid. Zij bevestigt dat ze correct geciteerd is en dat de gegevens in het artikel kloppen.

Conclusie: De journaliste heeft goed werk geleverd en verschillende bronnen gebruikt voor haar stuk. De gegevens die ze vermeldt kloppen en worden bevestigd door de verschillende bronnen. Melissa Smet wordt correct geciteerd.

Artikel: https://www.tijd.be/ondernemen/grondstoffen/Antwerpen-telt-steeds-minder-diamantslijpers/9943527

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *