78 procent Mechelaars steunt toerisme in stad

Volgens een artikel in Het Nieuwsblad op 30 oktober 2017(online) steunt 78 procent van de Mechelaars het toerisme in hun stad. Daarnaast wil 86 % dat het toerisme even belangrijk blijft als nu en 83 % dat de stad dit actief aanmoedigt. Het onderzoek werd uitgevoerd door Toerisme Vlaanderen in de kunststeden (Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen en Brugge).

Door Pauwel Hertmans

Bovenstaande informatie komt overeen met de studie van Toerisme Vlaanderen. Het artikel zet positieve antwoorden van de respondenten over de stad Mechelen in de kijker, zonder een vergelijking te trekken met de antwoorden van inwoners in andere steden. Het stuk verscheen dan ook op de regiopagina’s. Dat 76 % van de bevraagde Mechelaars vindt dat ‘voordelen van toerisme doorwegen tegenover nadelen’, staat niet vermeld in het artikel, maar het bevestigt wel de positieve insteek.

Hoe grondig werd dit onderzoek gevoerd? In het artikel wordt vermeld dat 5.000 burgers aan het onderzoek hebben meegewerkt, en klinkt het alsof dit gaat over 5.000 Mechelse inwoners. Dit is niet waar, het gaat over exact 5354 geldige vragenlijsten van inwoners van alle kunststeden in Vlaanderen (Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen en Brugge). Het onderzoek voor Mechelen is gebaseerd op 576 antwoorden. Dit aantal wordt nergens vermeld in het artikel, er is enkel sprake van 5000 burgers die meewerkten in Vlaanderen.

Björn Siffer, schepen van Toerisme in Mechelen, stelt in de studie dat ‘77 % een fiere inwoner van Mechelen is dankzij toerisme’. Het artikel citeert Siffer over ‘de herwonnen fierheid van de Mechelaar’. Uit de grafieken blijkt dat Mechelen op vlak van ‘toeristische ontwikkelingen’ tien procent hoger scoort dan de andere kunststeden.

Conclusie: Alle cijfers kloppen, maar de gegevens over de studie konden iets beter in de context geplaatst worden. Nu lijkt het enkel een ‘grootschalige onlinestudie’ over Mechelen te betreffen, de andere steden worden niet eens vermeld. In werkelijkheid scoort Mechelen op de meest items zowat hetzelfde als de andere steden in de studie. De journalist zet door zijn aanpak Mechelen in een extra positief daglicht.

Artikel: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171030_03161129

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *