Gemeenten en pesticiden

‘Gemeenten gebruiken kwart minder pesticiden, zo schreef De Morgen op 4 december 2017 (online). Elk jaar publiceert de Vlaamse Millieumaatschappij (VMM) een rapport over het gebruik van pesticiden in Vlaanderen. Ik vergeleek de data in het rapport met die in het krantenstuk.

door Quinten Rasking

In de titel staat: ‘Gemeenten gebruiken kwart minder pesticiden’. Het gaat voor de duidelijkheid enkel om Vlaamse gemeenten, niet om heel België.
Na een grondige analyse blijkt dat alle cijfers in het artikel kloppen met die in het rapport. Niet alle gegevens zijn overgenomen, enkel de belangrijkste.
In het stuk staat dat lokale overheden vorig jaar zo’n 6,4 ton pesticiden gebruikten. Dat is een daling van 2,4 ton tegenover het jaar ervoor, volgens de journalist een afname van een kwart. Na eigen berekeningen kom ik op 27 procent. Dit cijfer klopt dus ongeveer. Ik begrijp de beslissing van de journalist om het cijfer af te ronden naar 25 procent.

De belangrijkste kanttekening die te plaatsen valt bij deze cijfers is er één die in het rapport zelf staat: ‘Bepaalde openbare besturen rapporteren niet ondanks verschillende oproepen hiertoe. De betrouwbaarheid van de data hangt af van de precisie en de volledigheid waarmee een openbaar bestuur rapporteert. Waar gewerkt wordt met verschillende aanbestedingen voor onderhoud of waar veel verschillende diensten instaan voor het onderhoud, blijkt het niet steeds evident om een correct overzicht van de gebruikte middelen bij te houden.’ De journalist had wat aandacht kunnen besteden aan dit aspect van onvolledigheid: Maasmechelen komt in de studie naar voor als een slechte leerling van de klas, maar misschien waren ze wel het meest accuraat in het registreren van gebruikte pesticiden?

Conclusie: Alle cijfers in het artikel komen overeen met die in het rapport, het is alleen jammer dat de informatie gewoon is overgenomen zonder enige toevoeging te doen. Het is goed dat Vlaams milieuminister Joke Schauvliege wordt geciteerd, maar een quote van bijvoorbeeld een woordvoerder van de VMM over de relativiteit van de gegevens was mogelijk eveneens op zijn plaats geweest.

Artikel: https://www.demorgen.be/binnenland/gemeenten-gebruiken-kwart-minder-pesticiden-b84a4d06/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *