‘Auto duurst in Antwerpen’

Op 30 november 2017 publiceerde De Standaard (Online) ‘Auto duurst in Antwerpen’. Het artikel was gebaseerd op bevindingen van Spaargids.be. Klopt deze stelling en valt ze te checken?

Door Carole Poncin

Het artikel gaat over de tarieven van autoverzekeringen die heel verschillend zijn naargelang waar je woont. Zo kost het meer om een auto te laten verzekeren als je in een stad woont dan wanneer je in een landelijke gemeente woont.

Zes verzekeraars (AXA, Allianz, Baloise, ING, KBC en Touring) werden vergeleken door Spaargids.be voor dit onderzoek. De vermelde cijfers checkte ik door middel van simulaties, waarin ik zelf aangaf een bepaalde auto te willen verzekeren in een bepaalde gemeente. Ik kwam bij enigszins andere uitkomsten uit dan in het onderzoek van Spaargids. Dat ligt aan autoverzekeraars die hun tarieven voortdurend aanpassen, zo vertelde iemand van Spaargids.be althans. De dag na de publicatie van dit artikel verscheen een advertentie van Corona Direct in De Standaard, in reactie op het gepubliceerde artikel. Daarin beweerde deze verzekeraar dat hun tarieven 20% lager waren dan die van de concurrent. Dat kon ik niet bevestigen na een simulatie op hun website. Volgens mij is dit eerder een marketingtrucje dan wat anders.
De stelling dat Antwerpen het duurst is om een autoverzekering te betalen, klopt. Hier zijn de cijfers inderdaad het hoogst. In Brugge ligt de prijs ongeveer 14,5% lager, in Zwijndrecht is het min of meer 17% goedkoper. Het gaat hier enkel om Vlaamse steden, er wordt er geen rekening gehouden met Brussel, waar de cijfers nog hoger liggen. Om deze reden vind ik de titel overdreven en ook enigszins misleidend, al komt er in de introductie al meteen duidelijkheid. Brussel kan toch moeilijk beschouwd worden als een stad die niet relevant is voor dergelijke vergelijking.

Conclusie: De cijfers die ik checkte klopten niet volledig met de bevindingen van Spaargids – en dus ook het krantenstuk -, maar dat ligt aan autoverzekeraars die hun tarieven vaak aanpassen. Uiteindelijk klopt de stelling wel dat de tarieven in Antwerpen het hoogst zijn. Dit geldt natuurlijk enkel binnen Vlaanderen, Brussel wordt in dit onderzoek helemaal buiten beschouwing gelaten. Dit is opmerkelijk aangezien het in Brussel nog duurder is om een autoverzekering te betalen. Daarom vind ik dat de titel een tikkeltje misleidend is voor zo’n algemene krant als De Standaard.

Artikel : http://www.standaard.be/cnt/dmf20171129_03215344

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *