Nog te weinig Vlamingen laten zich screenen op kanker

 

Een artikel in De Morgen (online) op 25 oktober 2017 stelt dat Vlamingen zich nog altijd te weinig laten screenen op kanker. Concreet laten 6 op 10 Vlamingen zich screenen op kanker. Volgens experts moet dat aantal omhoog. Ik heb de bron van het artikel geraadpleegd om de cijfers te controleren en botste daarbij op een eigenaardige situatie.

door Kevin Meyvaert

Nog tijdens het opzoeken van het Jaarrapport Bevolkingsonderzoek 2016, dat zo’n jaar geleden is gepubliceerd en de bron was van het artikel in De Morgen, kom ik het Jaarrapport Bevolkingsonderzoek 2017 tegen. De datum van publicatie van het Jaarrapport 2017: 26 oktober 2017. Dat is precies één dag nadat dit artikel is gepubliceerd. Waarom heeft de journalist zich gebaseerd op cijfers van een jaar oud terwijl het nieuwe rapport een dag later gepubliceerd werd?

De journalist laat me weten dat ze wist dat het nieuwe jaarrapport een dag later online zou zijn, maar die cijfers waren onder embargo tot dat jaarrapport zelf was gepubliceerd. Iedereen die ze heeft opgebeld, wist haar wel te vertellen dat de nieuwe cijfers niet sterk zouden verschillen met die van 2016.
Na vergelijking van beide jaarrapporten blijkt dat de cijfers over borstkankerscreenings, dikkedarmkankerscreenings en barmoederhalskankerscreenings tussen de 1 à 2 % zijn gestegen. Dat lijkt natuurlijk weinig, maar dat hangt in werkelijkheid af van onderzoek tot onderzoek. Erik Van Limbergen, specialist borstkankeronderzoek aan het UZ Leuven, komt in het artikel voor. Hij laat me weten dat hij het enorm spijtig vindt dat de journaliste niet één dag had kunnen wachten om toch de nieuwe cijfers te brengen, want volgens hem is de evolutie van bepaalde kankers niet onbelangrijk, ze is wel significant gestegen.

Volgens deze bron is er dus wel een belangrijk verschil tussen de cijfers van beide jaarrapporten. De journalist zegt dat ze geen dag langer heeft gewacht, omdat De Morgen absoluut eerste wilde zijn met dit nieuws. Het mocht dus blijkbaar niet om even geduld uit te oefenen en zelf te bekijken of die cijfers effectief verschillend waren.

Conclusie: het artikel is op zich niet fout, alleen is het geschreven met oud cijfermateriaal. In de wetenschap dat de nieuwe cijfers een dag later online zullen staan, kan je misschien toch beter een dag wachten, ook al zeggen bepaalde bronnen dat ze niet zo verschillend zullen zijn van het jaar ervoor. Als je een dag wacht dan kan je het met je eigen ogen zien. Volgens Erik Van Limbergen en één van m’n ouders die jarenlang in de wereld van het kankeronderzoek heeft gewerkt is deze, op het eerste zicht, minimale evolutie wel degelijk van belang en geeft het een andere weergave van de werkelijkheid.

Artikel: https://www.demorgen.be/binnenland/nog-te-weinig-vlamingen-laten-zich-screenen-op-kanker-b0126eef/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *