‘Jobmarkt in Limburg wordt hels’

Als we  het Belang van Limburg van 30 oktober 2017 (print) mogen geloven wordt het bijzonder moeilijk om een job ingevuld te krijgen in Limburg.  ‘Jobmarkt wordt hels’, was de titel boven dit stuk. Er worden steeds meer jobs gecreëerd, wat goed is, maar het wordt ook moeilijker om deze allemaal snel in te vullen. Dat vertelt de inleiding ons.

Door Kjell Vercammen

Unizo Limburg en VKW Limburg organiseerden een bevraging bij 500 grote en kleine Limburgse bedrijven. Dat doen ze elk kwartaal en deze keer lag de focus bij de tewerkstelling bij de bedrijven en hun verwachtingen hierover. De uitkomst hiervan, het zogeheten arbeidsrapport, is online te vinden.
In het onderzoek zelf staan natuurlijk heel wat cijfers. De 500 bevraagde bedrijven uit het artikel blijken er in werkelijkheid maar 396 te zijn. De bevraging werd in september 2017 afgenomen in twee delen: het eerste was een conjunctuurrondvraag en het tweede deel was rond het thema arbeidsmarkt (niet iedereen vulde dit tweede deel (volledig) in). De onderverdeling volgens het aantal bevraagde ondernemers per sector is als volgt:

Bouw: 88
Detailhandel: 70
Diensten: 133
Groothandel: 26
Productie: 79
Eindtotaal: 396

De exacte vragen van het onderzoek wilden Unizo en VKW Limburg niet vrijgeven. In het artikel wordt het meest gefocust op het feit dat 76% van de jobs moeilijk ingevuld raken. Dat is meer dan de 69% van vorig jaar. Maar wat is ‘moeilijk’ in dit geval? Een duidelijker cijfer is dat 54% van de bedrijven een of meer openstaande vacatures hebben. Dat is slechts 2 % meer dan het jaar ervoor. Om dan te spreken van een ‘helse’ jobmarkt lijkt me sterk overdreven. Bovendien goochelt het persbericht met veel percentages uit de verschillende sectoren, terwijl het in het geval van de groothandels slechts gaat om 26 bevraagde ondernemers, en in twee andere sectoren ook minder dan 100. Hoe representatief is dat? Toen ik de journalist vroeg of hij niet wat overdreef door de spreken van een ‘helse jobmarkt’, bleef hij erbij dat het wel klopte.

Conclusie: het artikel bevat heel wat cijfermateriaal en dat is correct weergegeven, toch als je het persbericht van VKW en Unizo als basis neemt. Enkel de manier waarop sommige dingen naar boven worden gehaald, is merkwaardig. De cijfers zijn gebaseerd op kleine aantallen bevraagden, en een toename van het aantal vacatures met 2 % op een jaar tijd is erg weinig. Er is hier sprake van een soort framing van de journalist die de jobmarkt in Limburg blijkbaar wil voorstellen als booming. De woordkeuze ‘hels’ is ook sterk overdreven.

Artikel: http://www.hbvl.be/cnt/dmf20171029_03160269/jobmarkt-in-limburg-wordt-de-hel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *