De Belg vertrouwt makelaars voor geen haar

‘De Belg vertrouwt makelaars voor geen haar’, zo schreef Het Nieuwsblad op 17 november 2016. Het gaat over een onderzoek naar het vertrouwen van de Belg in de vastgoedsector. De bron van het artikel is de Real Estate Trust Barometer, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Wes Research & Strategy en vastgoedcommunicatiebureau Bereal. Nu is de vraag: klopt die stelling wel?
Door Xander Crokaert
In het artikel wordt een verkeerde persoon geciteerd. Pijnlijk. “Een woning (ver)kopen of (ver)bouwen is één van de belangrijkste transacties in een mensenleven”, zegt Pascal Steeland. Nu is die quote letterlijk van de website van Bereal overgenomen en daar staat dat die quote van Dajo Hermans is. Ook op website van Wes Research & Strategy staat duidelijk dat de quote van Dajo Hermans komt en niet van Pascal Steeland.
Voor de rest kloppen wel alle cijfers. Er is zelfs geen kleine tikfout terug te vinden. Ik heb wel vragen over het onderzoek en de uitwerking ervan in het artikel. 2000 Belgen hebben geantwoord, ik heb door inkijk van de frequentietabel van het onderzoek wel de indruk dat het goed zit qua representativiteit. In het artikel staat dat 48,1% procent geen vertrouwen heeft in een vastgoedmakelaar, dat zijn allicht mensen die ooit al beroep hebben gedaan op zo’n vastgoedmakelaar. In de titel staat ‘de Belg’, terwijl dit een foute veralgemening is. Het betreft hooguit iets minder dan de helft van de bevraagden, en zelfs voor die helft is de titel mogelijk overdreven, zoals ik dadelijk uitleg.
In de vragenlijst kunnen bij de antwoordcategorieën aangevinkt worden: redelijk tot sterk, middelmatig, geen tot amper, en geen mening. ‘Amper en geen’ zouden volgens mij beter apart staan. Er is een verlies aan informatie door die twee niet te splitsen. 42 procent gaf aan amper tot geen vertrouwen te hebben. In de krant luidt dat: “De Belg vertrouwt makelaars voor geen haar.” Zo lijkt dat 42 procent absoluut geen vertrouwen heeft.
We zien dat 40,9% van de ondervraagden middelmatig tot sterk vertrouwen (middelmatig+redelijk tot sterk) hebben. Dit strookt volgens mij niet met de titel ‘De Belg vertrouwt makelaars voor geen haar’.
Conclusie: de titel vind ik niet correct. Meer dan vier op tien heeft middelmatig tot sterk vertrouwen in de vastgoedsector. De stelling en kop van Het Nieuwsblad (‘De Belg vertrouwt makelaars voor geen haar’) klopt dus niet in deze kwestie. Er wordt verder een verkeerde persoon geciteerd, de uitspraak kwam van iemand anders.
Artikel: http://gpr.me/daqd1fk1vz/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *