Elk 100 kilo afval minder in 15 jaar

Volgens een artikel uit Het Laatste Nieuws op 14 november 2016 produceert de Vlaming 100 kilo minder afval dan 15 jaar geleden. Het artikel is gebaseerd op een rapport van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij). Heeft de krant de juiste cijfers en conclusies gebracht?
Door Xander Crokaert
‘Elk 100 kilo afval minder in 15 jaar.’ Ik onderzoek of die titel klopt en kijk uiteraard in het rapport van OVAM, de bron van het artikel. Daar vind ik na een berekening (vermeld hieronder) dat er in het jaar 2000 door de Vlaming gemiddeld 560 kg afval geproduceerd werd, in 2015 was dat nog ‘maar’ 467 kg. Dat is dus elk 93 kilo minder. In het artikel staat ook wel dat er in 2000 560 kilo afval geproduceerd is, en dat klopt. Dat wordt niet letterlijk vermeld in het onderzoek, maar ik heb zelf de berekening gemaakt: 3.330.857 ton afval in 2000 in Vlaanderen (staat in rapport) in totaal verspreid over 5.940.251 inwoners (statbel). Dan kom je perfect uit op 560 kilo. Ik vind dat je van 93 moeilijk 100 kunt maken, ik mis het woordje ‘bijna’ in de titel.
Daarnaast vond ik een klein foutje in de tabel bij de gemeenten met het meeste restafval per jaar. Bij Arendonk staat er 79,12 kilo, dat moet 79,72 kilo zijn. Maar misschien wel de grootste kemel is dat Linkebeek 169,05 kilogram restafval produceerde, en daarmee op de zevende plaats van de gemeenten met het meeste restafval zou moeten staan. Maar in plaats van Linkebeek staat er Lille geschreven in de grote tabel in het artikel. Inwoners van Lille schrokken misschien van hun zevende plek, maar zij zitten eigenlijk maar aan 123,82 kilo restafval per inwoner per jaar.
Conclusie: de Vlaming produceert 93 kilo afval minder in vergelijking met 15 jaar geleden. Daarom had ik de kop graag net dat tikkeltje anders gezien, aangezien je 93 moeilijk kan afronden naar 100. Ik mis dus het woord ‘bijna’ in de titel. Daarnaast maakte de journalist enkele tikfouten, die hij allicht te snel wilde overnemen uit de tabel bij de gemeenten met het meeste restafval per jaar. In De Morgen staat hetzelfde artikel, enkel zij rapporteerden hier ook over. Dus ook geen foutloos stuk bij hen.
Artikel:http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/article/detail/2978612/2016/11/14/Zoveel-restafval-produceert-jouw-gemeente.dhtml

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *