De koude oorlog van scheidende ouders

‘Koude oorlog is beter voor kind dan moddergecht’ (sic). Dat was de titel van een artikel in Het Laatste Nieuws op 19 januari 2017. Volgens onderzoekers van de KULeuven overlegt slechts 70% van de  gescheiden ouders hooguit één keer maand over de opvoeding van hun kroost.

Door Delphine Peeters

Het artikel vonden we op de pluszone van hln.be. De journalist baseert zich in dit stuk op een onderzoek van Sofie Vanassche (KU Leuven). De kern van dit onderzoek: bij gescheiden ouders is een koude oorlog beter dan een moddergevecht wanneer het aankomt op de opvoeding van de kinderen. Vanassche wordt vaak geciteerd om duiding te geven bij het cijfermateriaal. Ze werd volgens haar zeggen correct weergegeven. De oorspronkelijke studie verkreeg ik van haar, zodat ik de gegevens kon vergelijken. Die komen overeen met wat er in het artikel staat. Een voorbeeld: 37% van de ex-partners neemt nooit samen opvoedkundige beslissingen.

Verder in het artikel wordt er een beroep gedaan op echtscheidingsexpert Dimitri Mortelmans. Hij nuanceert het onderzoek. Mortelmans kon ons bevestigen dat hij correct werd geciteerd.

Conclusie: de journaliste heeft goed werk geleverd. Het artikel is een juiste weerspiegeling van het onderzoek dat we hebben kunnen inkijken. De verschillende partijen werden correct geciteerd. Maar we zouden geen factcheckers zijn als we niet zouden struikelen over de kemel in de titel,’moddergecht’ in plaats van ‘moddergevecht’.

Artikel: http://www.hln.be/plus/nieuws/nieuws/-koude-oorlog-is-beter-voor-kind-dan-moddergecht-a3058086/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *