Belgische kinderen bij slechtste bewegers ter wereld

Het Nieuwsblad pakte op 21 november 2016 uit met het statement dat meisjes nog amper bewegen na de lagere school. Volgens een onderzoek van onder andere Jan Seghers, bewegingsexpert aan de KU Leuven zouden de Belgische kinderen onvoldoende aan lichaamsbeweging doen. Sterker nog, de Belgische peuters zouden op wereldniveau in de onderste regionen van de lijst staan. Ik wilde uitpluizen of de cijfers  in het Nieuwsblad kloppen.
Door Stijn Van Hove

Het artikel opent met de vraag: “Beweegt uw kind elke dag een uur of langer intensief? De kans is klein”. Daarmee belanden we direct bij de jongste categorie bestudeerde kinderen: kleuters. Daar moeten we ons volgens het artikel geen zorgen over maken, want zij bewegen voldoende. Meer dan 180 minuten per dag, wat ook bevestigd wordt in de oorspronkelijke studie ‘active healthy kids’ die we via expert Seghers verkregen. Naarmate de kleuters ouder worden zou hun beweging afnemen. Slechts 6,5% van de zes -tot negenjarigen haalt de norm en bij tieners zou dat maar 2,4% meer zijn volgens het artikel.
De bronstudie zegt echter dat het om respectievelijk 7 en 2% gaat, maar aangezien het om een afronding gaat, is het verschil met het artikel verwaarloosbaar. De oorzaak van dat lage gemiddelde zou bij de meisjes liggen. Zij zouden volgens het krantenartikel zeven tot acht keer minder bewegen dan jongens op die leeftijd. In de studie vind ik enkel terug dat jongens inderdaad veel meer bewegen dan meisjes op die leeftijd, niet dat ze zeven tot acht keer minder bewegen. Ik heb de journaliste dan ook gemaild met de vraag hoe ze tot die hoeveelheden is gekomen, maar kreeg geen antwoord. Jan Seghers was wel zo vriendelijk dit te duiden: ‘ Deze factor heeft betrekking op het behalen van de beweegnorm (fysieke activiteit – 60 minuten matig tot intens bewegen) en dus niet specifiek op sporten. Bij meisjes tussen 6 en 9 jaar haalt slechts 1.6% de beweegnorm (60 minuten matig tot intens bewegen), bij de jongens is dit 11.3%. Dit is dus een factor 7,06 (= 11.3/1.6) verschil.’
Dat we met die cijfers wereldwijd bij de slechtsten zitten is jammer genoeg waar, de studie geeft wel een mooie weergave van de Belgische cijfers op wereldniveau.
Conclusie: na het opvragen van de bronstudie bij bewegingsexpert Jan Seghers en het bestuderen ervan ben ik tot conclusie gekomen dat de cijfers die de journaliste in het artikel gebruikt heeft, overeenkomen met de bronstudie. Er is één cijfer dat ik niet kan verklaren, maar dat bleek aan mezelf te liggen. Na Jan Seghers te contacteren bleek de journaliste juist te zijn. Een correct en geloofwaardig artikel dus.
Artikel: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161121_02582636

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *