Sociale woning huren derde duurder in tien jaar

Het Nieuwsblad pakte op 26 november 2016 uit met deze titel op basis van een persbericht met cijfers van Vivas, het netwerk van sociale huurders. Verder staat in het artikel ook te lezen dat de gemiddelde huurprijs van een woning op de privémarkt met 8% is gestegen. Kloppen deze cijfers en beweringen?

Door Yorick Vande Plas

We gingen te rade bij de bron van het artikel: een persbericht van Vivas. De stelling dat de sociale woningen een derde duurder zijn geworden in tien jaar, vinden we niet letterlijk terug in het oorspronkelijke persbericht. Daarin in sprake van 35%, wat wel overeenkomt met net iets meer dan een derde. Verder gebruikt de journalist de exacte cijfers, die ook terug te vinden zijn in het persbericht, in het artikel (in 2005: 215 euro, in 2015: 291 euro). Nu we de exacte bedragen hebben, kunnen ook nagaan of de stijging van 35% klopt.

291-215= 76 euro. Dit is de stijging van de prijs in tien jaar tijd. Om nu te weten hoeveel die prijs is gestegen ten opzichte van het jaar 2005, zetten ze die 75,85 euro om in het aantal procent dat het gestegen is t.o.v. 2005. 76/215*100= 35%. Dit is de logische en correcte berekening, dus deze uitspraak klopt.

Maar kloppen de bedragen zelf die gebruikt worden voor de sociale woningen wel? Vivas verwijst hiervoor naar statistieken van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) Volgens de data die we hier kunnen vinden en vergelijken met het persbericht, kloppen de cijfers die Vivas gebruikt.

In het artikel wordt ook vermeld dat de huurprijzen op de privémarkt met 8% zijn gestegen. Dit vinden we eveneens terug in het persbericht met de exacte bedragen, dus hebben we een soortgelijke berekening gedaan als hierboven, met als conclusie: ook dit cijfer klopt.

Voor de cijfers van de prijzen op de private woonmarkt, wordt er in het persbericht van Vivas verwezen naar het ‘Groot Woononderzoek 2013’ . We keken het in. Waarover gaat het? Bij 5 200 gezinnen werd een interview afgenomen en 8 200 woningen werden onderworpen aan een uitwendige schouwing in 2005. In 2012-2013 werd een tweede dergelijke studie uitgevoerd voor dit onderzoek, ditmaal bij 10 000 huishoudens. Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde huurprijs op de privémarkt 262 euro bedraagt. Dit is een stijging van 8% ten opzichte van 2005.

Conclusie: de journalist heeft de gegevens van het persbericht van Vivas opgenomen in het artikel. De cijfers in het persbericht komen overeen met het bronmateriaal. De stelling ‘sociale woning een derde duurder in 10 jaar’ klopt min of meer omdat het een stijging van 35% betrof, net iets meer dan een derde.
Artikel: http://gpr.me/aebe6yuf1p/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *