Ondernemers: angst voor president Trump

Het Laatste Nieuws pakte op 14 november 2016 uit met het artikel ‘Zes op de tien Belgische ondernemers vrezen voor economie onder president Trump’. 64 procent van de ondernemers in ons land vreest dat de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten een negatieve invloed zal hebben op de economie in ons land, klinkt het. Is die informatie correct?

Door Katrien Vermeulen

Ik ging te rade bij de grote bron van het artikel: een enquête van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Ik kreeg vrijwel meteen antwoord van Sven Nouten van de communicatiedienst van het NSZ. Hij bezorgde mij het persbericht hierover, en ook het enquêteformulier.

De cijfers die worden aangehaald in het artikel van Het Laatste Nieuws, blijken volledig overeen te komen met het persbericht van NSZ. Het lijkt er zelfs op dat de krant en de nieuwssite het rapport volledig overgenomen hebben. Dat geldt ook voor de artikels in De Standaard en VTM Nieuws. Op het getuigenis van NSZ voorzitter Christine Mattheeuws na, dat al kant- en-klaar aangeleverd werd in het persbericht, werd er geen enkele andere bron gebruikt. Op mijn vraag naar het bronmateriaal zelf, kreeg ik de boodschap dat het NSZ me die niet kon bezorgen. Ik kon dus wel de vraagstelling inkijken.

In totaal namen er volgens NSZ  767 zelfstandigen en kmo-bedrijfsleiders deel aan de enquête, waarvan slechts 10% zouden stemmen op Trump, mochten ze Amerikaan zijn. 66% van de bevraagden vindt het ronduit een slechte zaak dat Donald Trump werd verkozen tot president en 64% vreest voor een slecht economisch beleid dat Trump bepleit. Bij exporterende kmo’s ligt het percentage van ondernemers die schrik hebben van het beleid van Trump zelfs hoger: 83%. Er is uiteindelijk maar 4% die eerder positief reageerden op de nieuw verkozen Amerikaanse president.

Wanneer ik in de enquête bekijk hoe de vragen gesteld werden, zijn die nogal subjectief. Bovenaan de enquête wordt eerst vermeld: ‘Heel wat deskundigen vrezen dat zijn (Trump) presidentschap een negatieve invloed zal hebben op de wereldwijde economie. NSZ wil nagaan of zelfstandigen uit ons land er ook zo over denken of net niet.’ De organisatie geeft dus al meteen een negatieve framing ten aanzien van Trump mee. Dit negatieve vooroordeel blijkt ook uit de vragen: er zijn enkel vragen over een mogelijke negatieve invloed van Trump, geen enkele vraag over een mogelijke positieve invloed. Geen wonder dat de meeste antwoorden ook negatief zijn voor de Amerikaanse president.
Conclusie: de bevraging aan de basis van dit nieuws is subjectief en niet neutraal, wat uiteraard een invloed heeft op de antwoorden. Verder is dit een geslaagd voorbeeld van copy-paste- journalistiek. De organisatie kan blijkbaar rekenen op een blinde overname door journalisten van de boodschap die ze wil verkondigen.

Artikel: http://gpr.me/vtb0b9d9p1/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *