Aantal doctorandi stijgt met 70 % in 10 jaar tijd

In Vlaanderen studeren steeds meer doctorandi af. Dat moet blijken uit een artikel in De Standaard van 21 november 2016. We trokken de cijfers na.

Door Carlos Van Dal

In het academiejaar 2013 – 2014 werden er 1724 doctoraten behaald, aldus het artikel. Dat zijn er 71 % meer dan in het academiejaar 2004 – 2005. Veel doctorandi worden echter geen professor meer. Volgens de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie (VRWI) bouwt slechts 20 procent van de doctoranten een academische carrière uit.

De rest zoekt een baan in het bedrijfsleven en dat lukt aardig. Volgens onderzoek van het VRWI is de werkzaamheidsgraad van mensen met een doctoraat 92,6 procent. Daarmee scoren ze het best van alle diploma’s op de arbeidsmarkt.

In het artikel wordt ook vermeld dat Vlaanderen beter scoort dat het Europese gemiddelde wat betreft doctoraten met twee doctoraathouders op duizend inwoners in de categorie 25 tot 34 jaar, maar Zwitserland (3,4), Zweden (2,8) en Finland (2,7) doen het nog beter.

Na het lezen van dit artikel besloot ik de VRWI te contacteren om hen te vragen me toegang te geven tot het onderzoek waarop de journalist van De Standaard zich heeft gebaseerd. Ik kreeg het rapport in handen. Het viel me meteen op dat de verwoording van de journalist enigszins anders was dan in het onderzoeksrapport. In het artikel schrijft de journalist dat slechts 20 % van de Vlaamse doctorandi kiest voor een academische carrière, terwijl in het rapport staat dat meer dan 80 % kiest voor een job in het bedrijfsleven. Er zijn geen tegenstrijdigheden tussen beide gegevens, de nadruk wordt gewoon iets anders gelegd.

Het toont aan dat de journalist niet gewoon alles klakkeloos heeft overgenomen uit het onderzoek. Dat vind ik persoonlijk een goede vorm van journalistiek bedrijven. Verder kon ik geen fouten vinden in het artikel.

Conclusie: dit is goed journalistiek werk. De journalist heeft de bron geraadpleegd en gezocht naar eigen accenten in de weergave ervan.

Artikel: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161121_02584230Op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *