Professor: meneer of mevrouw?

“Evenveel mannen als vrouwen benoemd tot docent aan de KU Leuven in 2016,” luidt de titel van een stuk in Het Laatste Nieuws op 12 december 2016. Hebben we het tijdperk van academische gendergelijkheid bereikt?

Door Delphine Peeters

“De KU Leuven bestaat sinds de middeleeuwen, maar bestond tot eind 2016 vooral uit mannen. Pas bij de laatste benoemingsronde van 2016 werden er evenveel vrouwen als mannen benoemd aan de Leuvense universiteit.”
Dit is een citaat van Kathlijn Malfliet, vicerector voor het diversiteitbeleid aan de universiteit.
We trokken de cijfers in het artikel na in het tussentijds rapport van het genderactieplan. De cijfers uit het artikel kloppen hiermee. Een voorbeeld uit het artikel: ‘Eind 2012 was nog slechts 12,7% van de gewone hoogleraren een vrouw’. Dit komt overeen met de gegevens in het rapport.

Vicerector Kathlijn Malfliet wordt geciteerd in dit artikel. We vroegen haar of ze door de correct werd geciteerd en bevestigde dit. Wel wees ze op de titel van het artikel die enigzins misleidend is: ‘Evenveel vrouwen als mannen benoemd tot docent aan KULeuven in 2016’. Het lijkt nu alsof er evenveel vrouwen als mannen benoemd zijn aan de KU Leuven in het volledige jaar 2016. Niet echt correct, want het was in de laatste benoemingsronde van 2016 dat er een ex aequo werd bereikt. Die laatste ronde vond plaats in december.

Conclusie: het artikel op zich bevat geen fouten, enkel de titel is enigszins misleidend. Die kwestie wordt wel meteen nauwkeuriger gesteld in het artikel zelf. De cijfergegevens kloppen. We kunnen concluderen dat dit artikel een goede weerspiegeling is van het gelijkheidsrapport.

Artikel:http://www.hln.be/hln/nl/1265/Onderwijs/article/detail/3029179/2016/12/12/Evenveel-vrouwen-als-mannen-benoemd-tot-docent-aan-KU-Leuven-in-2016.dhtml

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *