Open haard vervuilt evenveel als autorit van Brussel naar Wenen.

In De Morgen verscheen op 12 oktober 2016 een artikel over de schadelijke stoffen die een open haard uitstoot. Het artikel vermeldt dat twee uur je open haard laten branden net zo vervuilend is als een rit met de auto van Brussel naar Wenen. Zou het?

Door Floris Cup

Ik zocht eerst naar de bron van informatie van de journalist en noteerde  de geciteerde personen: Katrien Smet van de Vlaamse Millieumaatschappij en Tim Nawrot, professor aan de UHasselt.

Vervolgens heb ik beide personen gemaild en gevraagd of ze correct geciteerd zijn. Via Katrien Smet verkreeg ik ook het persbericht dat aan de basis van het artikel lag , en het onderzoeksverslag zelf.
Tim Nawrot liet me weten correct geciteerd te zijn, maar Katrien Smet had een opmerking: ‘In het artikel staat dat het om een stookalarm gaat, maar dat is niet correct. Het is een stookadvies’.

In het persbericht komt onder andere de uitstoot van fijnstof door middel van houtverbranding aan bod. Deze gegevens worden ondersteund door een infografiek op de site van VMM. Die maakt de vergelijking dat een autorit van Brussel naar Wenen net zoveel vervuilt als 2 uur je open haard laten branden. De journalist heeft deze vergelijking dus in de infografiek van VMM gevonden.

Daarnaast vermeldde de journalist ook dat in Vlaanderen 4% van de gezinnen hun huis enkel op basis van hout verwarmen en dat de helft van de huishoudens met een vrijstaand huis houtverbranding als aanvullende verwarming gebruiken. Ik heb de journalist benaderd met de vraag hoe hij aan deze gegevens komt. Hij vermoedde dat hij deze heeft verkregen bij de VVM, maar hij kon dit niet met zekerheid zeggen. Katrien Smet van de VVM kon me evenmin zeggen waar de journalist dit zou gehaald hebben. Hoe de journalist aan deze gegevens komt blijft dus een raadsel.

Conclusie: de stelling is correct. De gegeven voorbeelden in het artikel kloppen en de geciteerde personen zijn correct weergegeven.
De journalist had het wel over een ‘stookalarm’, terwijl het volgens Katrien Smet om een ‘stookadvies’ gaat. Er werden verder geen fouten gevonden.

Artikel: http://www.demorgen.be/wetenschap/open-haard-vervuilt-evenveel-als-autorit-van-brussel-naar-wenen-b61d58ca/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *