Hoe populair zijn de koning en de monarchie nog?

‘De Koning was nog nooit zo onpopulair bij de Belgen’, zo kopte een artikel in Het Nieuwsblad op 14 november 2016. Het artikel heeft als basis een onderzoek door het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek (ISPO), waaraan onder meer professoren Bart Maddens en Marc Swyngedouw hebben meegewerkt.
Door Kevin Brinaru
De studie zelf was makkelijk terug te vinden op de site van de Sociale Faculteit van de KULeuven. Het is een vrij lang rapport, waarin de samenvatting al veel cijfersgegevens bevat. De journalist was zo vriendelijk mij het persbericht hierover door te sturen. In totaal namen 1126 Vlamingen en 605 Walen deel aan het onderzoek. Wat blijkt? In 2014 hebben nog maar 37% van de Walen en 28% van de Vlamingen vertrouwen in de Koning. Een groot verschil met 2003, toen 65% Walen en 41% Vlamingen wel nog vertrouwen in de koning hadden. De cijfers in het artikel vertonen een miniem verschil met die in de studie, maar dat komt waarschijnlijk door het afronden naar boven of beneden.
Naast het vertrouwen in de koning is ook onderzocht hoeveel bevraagden er nog voorstander zijn van de monarchie. De cijfers gaan, net zoals die over het vertrouwen, in een dalende lijn. In 2014 zijn er nog maar 45,4% van de Vlamingen en 66,1% Walen voorstander van het koningshuis. Ik was verrast door het grote verschil tussen de Vlamingen en Walen. Een verklaring leek hier nodig, naast de elementen die al worden aangedragen in het artikel. Ik kwam terecht bij Wallonië-kenner Guido Fonteyn. Hij gaf als een specifieke reden voor de dalende cijfers in Wallonië: ‘Meer en meer Walen beseffen dat zij zelf uit hun crisis moeten geraken, omdat België en het koningshuis (en Vlaanderen natuurlijk) in hun ogen beheerd worden door Bart De Wever en zijn N.VA’.
Conclusie: de journalist heeft hier goed werk verricht. Hij gebruikte de cijfers van de studie, met een lichte afronding, en citeerde professor Bart Maddens correct.

Artikel: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161114_02572046

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *