Horeca: open blijven op feestdagen of sluiten?

Steeds meer horecazaken sluiten de deuren op kerstavond, aldus een artikel in De Morgen op 10 december 2016. Volgens het artikel gaat het om 85 procent van de 398 ondernemers die de enquête van Horeca Vlaanderen hebben ingevuld. Hoe werd dit onderzoek uitgevoerd?
Door Roxane Dupont

Toen ik de uitkomsten van de enquête door Horeca Vlaanderen nakeek, heb ik gemerkt dat je als ondernemer vragen gewoon kan overslaan. Niet alle 398 ondernemers hebben dus alle vragen beantwoord. Dat geldt ook voor de vraag of ze van plan waren hun zaak te sluiten op kerstavond. Slechts 342 respondenten beantwoordden deze vraag. Hiervan was exact 84,21 procent van plan te sluiten op kerstavond.

In de inleiding van het krantenstuk staat ook dat 65 procent ondernemingen niet open zijn op kerstdag, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag. Dat cijfer klopt met de studie, maar hier hebben 78 zaakvoerders ervoor gekozen niet te reageren op deze vraag.

De volgende cijfers in het artikel komen vooral uit de quotes van Danny van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. Zo zegt hij dat 50 procent van de zaken de deuren sluit op kerstavond vanwege te hoge personeelskosten. In het onderzoek staat dat exact 53 procent van de 342 ondernemers dit opgaven als voornaamste reden. Het percentage werd voor het gemak door hem dus met 3 procent naar beneden afgerond. Van Assche stelt ook dat 65 procent van de restaurants in Vlaanderen zo goed als volgeboekt is. Op kerstavond en op nieuwjaarsdag gaat het om zo’n 30 procent. In het rapport kan ik geen gegevens terugvinden die enkel restaurants betreffen. Ik heb wel uitgerekend dat afgerond 30 procent van de horecazaken die open zijn op kerstavond volgeboekt zijn.
Voor nieuwjaarsdag zijn de gegeven percentages ‘volledig volgeboekt’, 30 procent volgens Van Assche, al moeilijker hard te maken. 313 zaken reageerden op de vraag ‘Hoe verlopen de boekingen voor nieuwjaarsdag?’ Van de 313 zaken, zeiden er 171 dat ze dan de zaak sluiten. 313-171= 142. Van deze 142 zaken die op die dag open zijn, beweren slechts 17 ondernemers volledig volgeboekt te zijn. (17/142)*100= 11, 97 %.  Afgerond 12 % is een pak minder dan 30 %.
Conclusie: de meeste cijfers in het artikel kloppen min of meer, maar de journalist had misschien beter vermeld dat de ondernemers vragen in de enquête konden overslaan. De inleiding van het artikel geeft de indruk dat alle cijfers die in het artikel opgesomd worden betrekking hebben op de 398 ondernemers die de enquête hebben ingevuld, wat niet zo is. Verder valt op te merken dat sommige cijfers met 2 à 3 procent naar boven of beneden worden afgerond, en dat het percentage zaken dat volgeboekt is op nieuwjaarsdag niet klopt met de gegevens in de studie. Het feit dat het artikel zo goed als gekopieerd is van het persbericht van Horeca Vlaanderen – dat deze fout bevatte – doet vermoeden dat hier geen factchecking door de journalist is gebeurd.

Artikel: http://www.demorgen.be/economie/zowat-85-procent-van-vlaamse-horecazaken-dicht-op-kerstavond-b8b63d9c/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *