Factcheck: elke dag komen er 57 boeken uit in Vlaanderen.

‘Zo’n 21.000 boeken komen uit per jaar in België.’ Een spectaculair gegeven dat op 29 oktober in Het Laatste Nieuws verscheen. Zou dat waar zijn?
Door Alexandra Omay
Interessante cijfers staan er in het artikel. Elke dag komen er 57 boeken uit, een ongelooflijk cijfer. Van januari tot september 2016 werden er wel 4% minder boeken verkocht dan in dezelfde periode het jaar voordien. De bronvermelding leidt mij naar een artikel in de Gazet Van Antwerpen, een beetje merkwaardig voor een krant van De Persgroep. Gazet van Antwerpen journalist Dirk Hendrickx sprak met boekeneconoom Carlo Van Baelen over de dalende boekenverkoop en over e-books.
Dirk Hendrickx bevestigt dat het percentage ‘4% minder boeken’ in Het Laatste Nieuws klopt en vertelt dat hij daarvoor boek.be heeft gecontacteerd. Hij laat weten dat boek.be liever geen cijfers persoonlijk doorgeeft. Ik stuurde een e-mail naar boek.be en ik moest wat geduld uitoefenen, maar Evi Werkers van de organisatie vertelde mij het volgende . “Er was een daling van 4,1% vergeleken met de periode van jan-sept 2015 (jaarlijkse omzet). Maar in september 2016 was er een stijging van 5,6 % vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.” De jaarlijkse omzet daalde dus, maar de maand september in 2016 was op zich een betere maand dan die van 2015.
Het Laatste Nieuws artikel heeft zich gebaseerd op het artikel van Dirk Hendrickx. Het cijfer ’21.000 boeken per jaar’ heeft Het Laatste Nieuws gewoon per dag berekend en zo in haar titel geplaatst. Dat er “per dag 57 boeken uitkomen” maakt een goede titel voor een artikel. Het cijfer gaat over nieuwe titels zonder school- en vakboeken bijgerekend. Voor kinderen en jeugd komen er ongeveer 4.000 à 5.000 nieuwe boeken uit. Bij de romans komen er 1.100 Nederlandstalige en 1.200 vertalingen uit. In totaal is 40% van de markt vertalingen. Evi Werkers van boek.be kon me vertellen dat non-fictie meer uitkomt dan fictie. Ze verwees naar de top tien van 2015.
Conclusie: er komen wel degelijk veel boeken uit per dag in Vlaanderen. Dat zullen er uiteraard niet elke dag 57 zijn, maar een periode eens wat meer en dan wat minder. Men moet dit cijfer enigzins relativeren want 40% van alle boeken zijn vertalingen. Alle cijfers in de Gazet van Antwerpen en in Het Laatste Nieuws kloppen volgens mijn gesprekspartner bij boek.be. Ik stoorde me wel aan een grote tikfout: duidzendtal in plaats van duizendtal.

Artikel: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2947860/2016/10/29/Elke-dag-verschijnen-er-57-nieuwe-boeken-in-het-Nederlands.dhtml

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *