Belgen weer meer op vakantie

Net als heel wat andere redacties, nam De Standaard ‘Belgen weer meer op vakantie in eigen land’ op 10 oktober 2016 grotendeels over van Belga. Bij het nalezen blijkt dat het stuk een forum biedt voor een aandachtsfoutje van Belga.
Door Annemie Vermeulen

De enige manier om het bewuste artikel te factchecken, is door alle berekeningen zelf uit te voeren. Wie liever lui dan moe is, mag bij deze het pand verlaten.
De FOD Economie voorziet jaarlijks een Excelbestand met ellenlange lijsten cijfers, getallen en percentages. Het overgrote nadeel van dit document is dat ze ‘in duizenden’ zijn opgesteld. Helaas beschikt de journalist niet over de gegevens achter het punt (dus niet de komma!) om de berekeningen volledig uit te voeren en dus dezelfde uitkomst te krijgen als in het document . Haast alle berekeningen dienden afgerond te worden om overeen te komen met het Excel-document van FOD Economie, maar zijn we dan wel verantwoord bezig?
Verder wordt het bericht van Belga opgefleurd met enkele non-zinnen. ‘Brusselaars gaan vaakst op reis’ vereist meer context om zinvol te zijn. Het vaakst van alle Europeanen? Van de wereld?! Ook valt er te lezen: ‘vakantiebestemmingen zoals de Belgische kust of de Ardennen zitten in de lift’. Ik ben de woorden ‘Ardennen’ en ‘kust’ niet tegengekomen in het excel-document van de overheid. Deze zin wordt dus niet gestaafd door het bronmateriaal. Ten slotte wordt het artikel nog ontsierd door een herhaling van een jaartal dat geen steek houdt: . ‘In 2015 (sic) waren korte vakanties goed voor zowat 36 procent van het totaal, in 2015 steeg dat tot iets meer dan 41 procent.’ In het eerste deel van de zin staat er dus 2015 waar dat 2014 moet zijn.
Toch verdient de auteur van het persbericht een pluim omdat het absoluut geen pretje is om die berekeningen uit te voeren en vervolgens te vertalen naar de lezer.
Conclusie: het artikel ‘Belgen weer meer op vakantie in eigen land’ van De Standaard bevat minstens een zin die niet gestaafd wordt door het rapport, die over de Ardennen en de kust als vakantiestemmingen die in de lift zitten. Hiernaar gevraagd, antwoordt de journaliste van Belga die aan de bron ligt van dit stuk: “ Als het gaat om vakantiebestemmingen in eigen land gaat, dan denk ik meteen aan de kust of aan de Ardennen. Daarom geef ik deze twee voorbeelden in het stuk.” Verder is er een jaartal dat niet klopt. In de berekening van de meeste gegevens heeft de Belga-journalist loffelijk werk verricht, en heeft De Standaard daar dankbaar gebruik van gemaakt.

Artikel: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161010_02511369

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *