Een vierde van de startende ondernemers in België komt uit het buitenland.

‘In 2015 had één startende ondernemer op vier niet Belgische nationaliteit.’ Dat las ik in een artikel van Het Laatste Nieuws op 2 november. Ook de kranten De Standaard en De Morgen namen de cijfers over. Ik wou even nagaan of deze stelling klopt.
Door Alexandra Omay
Elk jaar worden er cijfers over zelfstandigen uitgegeven bij het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). Dat jaarlijks rapport was dan ook de bron voor het artikel, naast enkele uitspraken van Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Zij laat aan de hand van de cijfers van het RSVZ weten dat de buitenlandse starters jaarlijks stijgen.
Op de website van het NSZ staat een persbericht waar de journalisten van de artikels zich op baseerden. De cijfers komen overeen, maar de echte bron is het rapport van het RSVZ. Ik nam contact op met organisatie en kreeg het volledige rapport en cijfers in handen. Het is inderdaad zo dat de startende buitenlanders gegroeid zijn sinds 2011, zij het niet spectaculair. ‘Het aantal buitenlandse starters in ons land neemt jaar na jaar toe,’ stelt Christine Mattheeuws in het krantenartikel. Deze uitspraak wordt niet gestaafd door de cijfers hieronder. ‘Blijft jaar na jaar nagenoeg op hetzelfde niveau’ zou een meer correcte weerspiegeling zijn van de cijfers in de grafiek hieronder.

In het artikel haalt men ook percentages aan van de verschillende nationaliteiten. Deze kloppen met de cijfers in het volledige rapport van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). Het artikel maakt ook melding van buitenlandse schijnzelfstandigen die geschrapt worden. Cijfermateriaal over schijnzelfstandigen wordt echter niet bijgehouden en daarom was een controle over dat aspect van het artikel niet mogelijk.
Conclusie: het cijfer ‘1 op de 4 starters komt uit het buitenland’ is een afronding van de percentages in de cijfers van het RSVZ en klopt, dat het aantal jaar na jaar stijgt klopt niet. In grote lijnen is het cijfermateriaal in het artikel wel correct.

Artikel: http://gpr.me/na8bjg1qnm/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *