Ziekteverzuim in het onderwijs blijft stijgen

Het gemiddeld aantal ziektedagen in het Vlaamse onderwijs is in 2015 gestegen naar 16,35 dagen, tegenover 14,89 dagen in 2014. Dat was de opener van een artikel op de site van Het Laatste Nieuws op 15 december 2016. Klopt dit? En zijn er nog extra nuances?

Door Jacob Delabastita

Eerst en vooral: de cijfers kloppen. In totaal waren de Vlaamse leerkrachten 2.776.870 dagen ziek. Dat vinden we bevestigd in het jaarrapport 2015 over ziekteverzuim van de ‘Stuurgroep ziektecontrole onderwijs- Mensura Absenteïsme’ dat we konden inkijken . Gemiddeld gezien gaat het hier om 16,35 dagen per leerkracht. Uit vergelijkingen met de andere jaarrapporten blijkt ook dat dit het hoogste percentage is van de afgelopen vijf jaar.Verder wordt beweerd dat psychologische aandoeningen goed zijn voor 35% van de ziektedagen. Dat wordt eveneens bevestigd in het rapport.

We zochten duiding bij artikel en rapport bij Geert Devos, onderzoeker aan UGent. Devos: “De cijfers geven zeker een alarmerende trend aan. Het is een feit dat de leerkrachten meer en meer ziek zijn. Wat wél opvalt, is het verschil in stijging tussen mannen en vrouwen. Dat mag in het artikel gerust wat meer naar voor komen.” We zien in het rapport dat in  bijna alle categorieën van onderwijs vrouwen hoger scoren op ziekteverzuim dan mannen, een aspect dat in het krantenartikel effectief niet aan bod komt. Devos heeft volgende uitleg voor dit verschil: “Dat komt vooral omdat bij vrouwen vaak de stress van het huishouden er nog bij komt. Ook in andere sectoren zien we dat vrouwen het slechter doen op vlak van stressbestendigheid.”
Conclusie: Stressbestendigheid en een slechte verdeling van taken thuis lijken ons twee verschillende zaken. Ze werden niet aangeroerd in het artikel in Het Laatste Nieuws, misschien omdat een verklaring voor het verschil tussen mannen en vrouwen op het vlak van ziekteverzuim gevoelige materie is. Het verschil had wel aangestipt kunnen worden. Fouten hebben we niet gevonden in dit stuk.

Artikel: http://www.hln.be/hln/nl/33722/Vacature/article/detail/3031978/2016/12/15/Ziekteverzuim-onderwijspersoneel-neemt-verder-toe.dhtml

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *