Uithuiszettingen: bron geeft geen inzage in haar studie

‘Elke week dreigen 230 gezinnen hun huis te verliezen’, lezen we op 15 oktober 2016 in De Standaard. Maar als we op zoek gaan naar de bron van die cijfers, blijkt die nogal ondoorzichtig te zijn.
Door Simone Maas

Het zijn cijfers die verontrusten: in 2015 werden wekelijks 230 gezinnen in Vlaanderen met uithuiszetting bedreigd, of zowat 12 000 gezinnen. Het ging om situaties waar de verhuurder naar het vredegerecht stapte om een procedure voor uithuiszetting in te leiden. Verder kwamen er dat jaar 60 000 gezinnen bij het OCMW aankloppen omdat ze basiskosten als huur en energie niet konden betalen. Volgens het artikel baseert de krant zich op ‘cijfers van de Vereniging van Steden en Gemeenten’. Er staat geen link naar de betreffende publicatie. Via de Twitterpagina van VVSG vinden we de weekpublicatie van week 39, waarin het persbericht staat waarop het artikel in de Standaard gebaseerd is, en twee mailadressen van medewerkers van VVSG.

Op onze mails met het verzoek om de cijfers waarop hun persbericht en het artikel van De Standaard zijn gebaseerd in te zien, krijgen we geen reactie. Na een aantal keer bellen krijgen we Nathalie Debast van VVSG aan de telefoon. Haar reactie:

“Ik vrees dat ik u moet ontgoochelen, want die cijfers geven wij niet vrij. Ten eerste omdat het zo ingewikkeld is dat iemand die geen statisticus is er toch niets mee kan. En ten tweede omdat het hier gaat om cijfers over steden en gemeenten. Als dat openbaar wordt, kunnen die cijfers gebruikt worden om deze tegen elkaar op te zetten.”

Op onze vraag of het dan in ieder geval mogelijk is om de cijfers te krijgen zonder dat daarbij vernoemd wordt om welke stad of gemeente het gaat, zegt Nathalie Debast dat verzoek te zullen doorsturen aan hun statisticus. We horen daar niets meer van.

Conclusie: de tekst in het artikel van De Standaard klopt in die zin dat het persbericht juist is overgenomen. Maar of de inhoud van het bericht ook feitelijk juist is, blijft door het gebrek aan bronmateriaal onbekend. Zou de VVSG elke journalist die bronmateriaal wil opvragen met dezelfde bemerking wandelen sturen? En stellen journalisten zich hiermee tevreden?

Artikel: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161014_02520819

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *