Tweedehandsspullen zitten in de lift

11 oktober 2016. Het Nieuwsblad meldt dat maar liefst de helft van de Vlamingen liever tweedehands koopt dan nieuwe spullen. Dit bericht is gebaseerd op een onderzoek van iVox in opdracht van De Kringwinkel, Troc.com, 2dehands.be en Cash Converters. We vergeleken het onderzoek met het artikel.
Door Lore Kimps
Het artikel geeft volgende bevindingen uit het onderzoek weer: 55 % van de bevraagde Vlamingen (ongeveer 1100 respondenten) staat positief tegenover tweedehandsspullen. Ze gaan akkoord met de stelling ‘ Waarom iets nieuws kopen als je het tweedehands kunt kopen?’. Van diegenen die al tweedehands gekocht of verkocht hebben houdt het leeuwendeel hier een goed gevoel aan over.
De bron voor de journalist was een persbericht van Tweedehands.be. Het werd haast letterlijk overgenomen, inclusief citaten van de vier tweedehandsactoren die voor het onderzoek de handen in elkaar sloegen. Geen enkele bron werd persoonlijk gecontacteerd, zelfs niet voor een korte reactie of een woordje uitleg. Het krantenartikel is net een collage van het persbericht, met telkens letterlijk gekopieerde zinnen die losgeknipt en dan weer aan elkaar geplakt werden.
De mensen van tweedehandsinitiatieven die geciteerd werden, vertelden me dat hun citaten in het persbericht en het artikel correct waren, wat me logisch lijkt gezien ze aan de basis van het persbericht staan. Op mijn vraag of ik het onderzoek kon inkijken, kreeg ik na enig aandringen een positief antwoord. Ik bekeek alle onderzoeksresultaten en kwam tot de conclusie dat al het cijfermateriaal werd correct weergegeven, zij het dat slechts enkele cijfers uit het onderzoek gelicht werden.
Conclusie: Na afloop van mijn onderzoek kan ik concluderen dat alle cijfers en citaten– op enkele woorden na – letterlijk overgenomen werden uit het persbericht. Het persbericht waarop de journalist zich baseerde, is correct: zowel citaten als cijfermateriaal blijken overeen te komen met het exceldocument met studieresultaten. Ik heb dus nergens fouten ontdekt in dit stuk.

Artikel: http://gpr.me/wav7drz623/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *